ଭାରତର ଅଧିକାଂଶ ଲୋକ ଜଳଖିଆରେ ପରଟା, ପୁରୀ, ବ୍ରେଡ ଏବଂ ଜୁସ ଭଳି ଜିନିଷ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରନ୍ତି । ଯେଉଁମାନେ ଏହି ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକୁ ସୁସ୍ଥ ବୋଲି ଭାବନ୍ତି ଏବଂ ଏହାକୁ ଖାଆନ୍ତି ସେମାନେ ଜାଣି ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହେବେ ଯେ ଏହି ପ୍ରକାରର ଜଳଖିଆ ମଧୁମେହ ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ଖରାପ ଅଟେ । ଜଣେ ମଧୁମେହ ରୋଗୀ ସକାଳୁ ଉଠିବା ପରେ ଏହି ଜିନିଷ ଖାଇବା ଠାରୁ ଦୂରରେ ରହିବା ଉଚିତ୍ । ଏବେ ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠୁଛି ଯେ ମଧୁମେହ ରୋଗୀମାନେ ଜଳଖିଆ ପାଇଁ କ’ଣ ଖାଇବା ଉଚିତ୍? ଯାହାଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କ ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ସ୍ତର ଦିନସାରା ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ରହିଥାଏ । ଯଦି ଆପଣ ସକାଳୁ ଉଠିବା ପରେ ବ୍ରୋଡ, ବଟର କିମ୍ବା ଜାମ ଟୋଷ୍ଟ ଖାଆନ୍ତି ତେବେ ଆପଣ ସବୁଠାରୁ ବଡ ଭୁଲ କରିଛନ୍ତି ।
କୁହାଯାଏ ଯେ ସକାଳେ ଉଠିବା ପରେ ଫଳ ରସ, ରୁଟି, ଟୋଷ୍ଟ, ମହୁ, ପୁରୀ ପରଟା ଏବଂ ବିସ୍କୁଟ ଭଳି ଜିନିଷ ଖାଇବା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଭଲ ନୁହେଁ। ବିଶେଷକରି ମଧୁମେହ ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ସବୁଠାରୁ ଖରାପ ଜିନିଷ । ଏହି ପ୍ରକାର ଖାଦ୍ୟ ଶରୀରରେ ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ସ୍ତରକୁ ବଢାଇଥାଏ । ମଧୁମେହ ରୋଗୀ କେଉଁ ଜିନିଷଗୁଡିକ ଖାଇବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ ଜାଣନ୍ତୁ ।
ମଧୁମେହ ରୋଗୀମାନେ ଜଳଖିଆ ପାଇଁ ଏହି ଜିନିଷ ଖାଇବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ
ଧଳା ବ୍ରେଡ୍:- ମଧୁମେହ ରୋଗୀ ସକାଳେ ଧଳା ବ୍ରେଡ୍ ଖାଇବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ । ଧଳା ବ୍ରେଡରେ ଗ୍ଲାଇସେମିକ୍ ଇଣ୍ଡେକ୍ସ ବହୁତ ଅଧିକ ଏବଂ ଏକ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଖାଦ୍ୟ ହୋଇ ଏହାର ସମସ୍ତ ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ଏବଂ ଫାଇବରକୁ ନଷ୍ଟ କରିଥାଏ । ମଧୁମେହରେ ଧଳା ବ୍ରେଡ୍ କ୍ଷତିକାରକ ।
ଫଳ ରସ:- ଲୋକମାନେ ଜଳଖିଆରେ ରସ ପିଇବାକୁ ଲାଭଦାୟକ ମନେ କରନ୍ତି କିନ୍ତୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ଜଳଖିଆରେ ଫଳ ରସ ପିଇବା ଠିକ୍ ମନେ କରନ୍ତି ନାହିଁ । ଏହା ଶରୀରରେ ଶୁଗାର ସ୍ତରକୁ ବଢାଇଥାଏ । ରସରେ କୌଣସି ଫାଇବର ନାହିଁ । ଖାଲି ପେଟରେ ଫଳ ରସ ପିଇବା ମଧୁମେହରେ କ୍ଷତିକାରକ ପ୍ରମାଣିତ ହୁଏ ।
କନ୍ ଫ୍ଲେକ୍ ଏବଂ ମୁସଲି:- କିଛି ଲୋକ ଜଳଖିଆ ପାଇଁ କନ୍ ଫ୍ଲେକ୍, ମୁସଲି ଶସ୍ୟ ଖାଆନ୍ତି । ସେଗୁଡିକ ପ୍ରୋଟିନରେ ଭରପୂର ହୋଇପାରେ କିନ୍ତୁ ବେଳେବେଳେ ସେଥିରେ ଚିନି ମଧ୍ୟ ଥାଏ । ତେଣୁ ଖାଇବା ପୂର୍ବରୁ ଯାଞ୍ଚ କରନ୍ତୁ ଆପଣ ଏହି ଜଳଖିଆକୁ ଚିନି ବିନା ଖାଇପାରିବେ ।
ଅଧିକ ପଢ଼ନ୍ତୁ ଜୀବନ ଶୈଳୀ ଖବର...