କେଉଁ କ୍ଷୀର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ:-
କଞ୍ଚା କ୍ଷୀର- ଏହି ପ୍ରକାର କ୍ଷୀର ହେଉଛି ଗାଇର ସିଧାସଳଖ ନିଆଯାଇଥିବା କ୍ଷୀର । ବେଳେବେଳେ କ୍ଷୀରରେ କ୍ଷତିକାରକ ଜୀବାଣୁ ମଧ୍ୟ ବଢିପାରେ । ଯଦି ପଶୁକୁ ସଠିକ୍ ଭାବରେ ସଫା କରାଯାଏ ନାହିଁ କିମ୍ବା କ୍ଷୀର ଦେବା ପାତ୍ରକୁ ସଠିକ୍ ଭାବରେ ସଫା କରାଯାଏ ନାହିଁ ତେବେ ଏହା କ୍ଷତି ଘଟାଇପାରେ । ତଥାପି ଏହି କ୍ଷୀରକୁ ଗରମ କରି ପିଇପାରିବେ । କଞ୍ଚା କ୍ଷୀର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ କ୍ଷତିକାରକ ହୋଇପାରେ।
ପ୍ୟାକେଟ୍ କ୍ଷୀର- ଅନେକ କମ୍ପାନୀ ପ୍ୟାକେଟ କ୍ଷୀର ବିକ୍ରି କରୁଛନ୍ତି । ଏହି କ୍ଷୀର ପେଷ୍ଟ୍ୟୁରିଜ୍ ଏବଂ ହୋମୋଜେନାଇଜଡ୍ ଥାଏ । ଏହି କ୍ଷୀରକୁ ପ୍ରଥମେ ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଉଚ୍ଚ ତାପମାତ୍ରାରେ ଗରମ କରାଯାଏ ଏବଂ ତାପରେ ତାକୁ ଥଣ୍ଡା କରାଯାଏ ଯେଉଁ କାରଣରୁ କ୍ଷୀର ଭିତରେ ଥିବା ଜୀବାଣୁ ନଷ୍ଟ ହୋଇଯାଏ । ଏହିପରି କ୍ଷୀରରେ ଭିଟାମିନ୍ ଡି ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟ ରହିଥାଏ । ଏକ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଅନୁଯାୟୀ ପଲିଥିନରେ ପ୍ୟାକ୍ ହୋଇଥିବା କ୍ଷୀର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ କ୍ଷତିକାରକ ହୋଇପାରେ। ପ୍ଲାଷ୍ଟିକରେ ବିପିଏ ଥାଏ । ପ୍ଲାଷ୍ଟିକରେ ମିଳୁଥିବା ଏହି ବିପିଏ ଅନେକ ରୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରେ ।
ଟେଟ୍ରା ପ୍ୟାକ୍ କ୍ଷୀର- ଏହି କ୍ଷୀରକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱରେ ଧରାଯାଏ । ଟେଟ୍ରା ପାକରେ ଉପଲବ୍ଧ କ୍ଷୀରକୁ ଅତ୍ୟଧିକ ଉଚ୍ଚ ତାପମାତ୍ରାରେ ଗରମ କରାଯାଏ । ଅନେକ ଥର ଏହାକୁ ଅଳ୍ପ ସମୟ ପାଇଁ ଉଚ୍ଚ ତାପମାତ୍ରାରେ ରଖାଯାଇ ତୁରନ୍ତ ଥଣ୍ଡା କରାଯାଏ । ଏହି କ୍ଷୀର 6 ଟି ସ୍ତର ସହିତ ଏକ ବାକ୍ସ ପ୍ୟାକ୍ ହୋଇଛି । ଟେଟ୍ରା ପ୍ୟାକ୍ କ୍ଷୀର ଅଧିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର ଏବଂ ନିରାପଦ ବୋଲି କୁହାଯାଏ ।
ଅଧିକ ପଢନ୍ତୁ ଜୀବନଶୈଳୀ ଖବର :